Parkeringar och tillstånd

De kommunala parkeringsplatserna är till för alla. Läs på skyltarna var du får stå och vad det kostar. Är du rörelsehindrad eller har en funktionsnedsättning kan du ansöka om parkeringsstillstånd.

­I centrum får du parkera där det finns en parkeringsskylt. Skylten visar hur länge du får stå och om du ska betala en avgift. Utanför centrum får du stå på de kommunala gatorna i 24 timmar. Undantaget är om det finns en P-skylt som säger att parkering bara är tillåten mellan vissa klockslag. Privata företag, fastighetsägare och fastighets­bolag har också parkeringsplatser.

Du som är folkbokförd i Enköping och har mycket svårt att gå kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad. I vissa fall kan du få parkeringstillstånd även om du själv inte kör bil.

Har du verksamhet inom Enköping och behöver bilens utrustning på särskilda platser kan du ansöka om nyttoparkeringstillstånd.

Vanliga frågor

​Varför har ni inte myntbetalning?

För att de nya mynten skulle gå att använda i automaterna hade vi behövt bygga om maskinerna. Eftersom betalningen med mynt har minskat i samhället de senaste åren, valde vi att inte fortsätta med det alternativet. Vi satsar i stället på modernare teknik. Det kommer att minska kostnaderna för kommunen. Det är dessutom bättre för miljön.

Hur betalar jag?

​Du kan betala med kort, mobiltelefon (SMS park och appen Q-park) eller periodmärke.  Periodmärke kan du köpa på Kebab och Grill (Torggrillen) vid Stora torget, ICA Supermarket (Stjärnköp), Coop Forum och ICA Maxi. Sätt märket på en parkeringsskiva som då blir din biljett på kommunens parkeringsplatser. Se skyltar hur länge du får parkera, det gäller även för periodmärke.

Fördjupning