Finska i skolan ett levande minoritets­språk

Publicerad

Modersmåls­undervisning i grundskolan är öppen för alla elever som känner någon slags anknytning till det finska. Det krävs inte att språket talas i hemmet.

Den vetskapen är inte helt spridd än. Det märker Maria Harju som är modersmålslärare i finska i Enköpings grundskolor. Hon berättar:

– Det händer att mina elever tar med sig kompisar som är nyfikna på finskan och som har någon slags finsk eller sverigefinsk bakgrund. Men de läser inte finska därför att de har fått höra av omgivningen att de inte kan ansöka om modersmålsundervisning. Andra har sagt till dem att språket måste talas dagligen i hemmet.

Den regeln gäller för andra modersmål men inte för de nationella minoritetsspråken i Sverige, varav finskan är ett. Sverigefinnar är en nationell minoritet och alla sverigefinska barn har rätt att utveckla sin kultur och sitt språk.

Vem har rätt till modersmåls­undervisning?

Vad räknas då som finsk anknytning eller vem tillhör minoritetsgruppen sverigefinnar?

– Det avgör man själv, det är inget som jag bestämmer eller kontrollerar. Det händer att jag får nya elever som börjar med finska först i högstadiet, utifrån ett eget intresse som väckts genom en äldre finsk släkting eller liknande. Jag upplever att unga kan tycka att det är lite coolt att kunna finska. Det finns så många etniciteter i Sverige idag, det är inget konstigt längre att tala ett annat språk, säger Maria. Hon fortsätter:

– Jag älskar mina elever och jag tycker att de är väldigt intresserade av finskan. Då blir det roligt att vara lärare!

Psst - det finns finskspråkig verksamhet i förskolan också, på Enögla förskola.

En grupp glada skolbarn och en lärare spexar mot kameran med tyghund och finsk flagga

Elever i finska finns på nästan alla Enköpings skolor. Här ett glatt gäng på Munksundsskolan tillsammans med Maria Harju och tyghunden Tassu. Foto: Maja Geffen