Sugen på att tävla i First Lego League?

First Lego League (FLL) är en spännande och lärorik kunskaps- och tekniktävling för barn och ungdomar i åldern 10-16 år. Här kan du läsa om tävlingen och om vad FLL innebär för dig som pedagog.

Enköpings kommuns skolor har skördat framgång i FLL. Tävlingen utmanar barnen att tänka som forskare och ingenjörer. I ett forskningsprojekt får lagen välja ett problem att hitta en lösning på. Dessutom bygger lagen en autonom robot med LEGO MINDSTORMS ® som de testar och programmerar för att lösa uppdrag.

Om FLL

Du kan läsa mer om FLL i Norden på webbplatsen .

Varje år kommer ett nytt och inspirerande uppdrag med ett samhällsaktuellt tema. I uppdragen finns inget facitsvar, utan lagen kan arbeta fritt genom att använda sin uppfinningsrikedom och kreativitet och själv välja hur stor insats de ska lägga i projektet.

FLL-uppdraget är delat i tre delar och utmanar deltagarna inom forskning, teknik och marknadsföring.

 • I forskningsuppgiften ska lagen själva definiera ett problem.
 • De ska leta och forska i fakta anknutet till detta och presentera en ny och smart lösning.
 • I teknikuppgiften ska lagen bygga en robot och programmera den till att lösa uppgifter på robotbanan.
 • I marknadsföringsuppgiften ska lagen arbeta för att andra ska få information om laget och deras projekt.
 • FLL:s kärnvärden är hörnstenarna i projektet. De är grundläggande faktorer som skiljer FLL från andra program i sitt slag.
 • Vi jobbar tillsammans som ett lag.
 • Vi arbetar tillsammans för att hitta lösningar, med vägledning från våra lagledare.
 • Det vi lär oss, upplever och erfar är viktigare än att vinna.
 • Vi delar våra erfarenheter med andra.
 • Vi är goda konkurrenter.
 • Vi är vänliga och professionella i allt vi gör.
 • Vi har kul!

FLL i Enköpings kommun

Från Enköpings kommun har vi stolta lag som har gjort bra ifrån sig i FLL-tävlingarna. Korsängsskolans profil NO har vunnit finalen i Kista två år i rad och har rest till Norge för att delta i den nordiska finalen. Grillbyskolans årskurs 6 deltog 2013 och vann en av deltävlingarna.

– Jag har varit handledare för ett FLL-lag vid två tävlingar, säger Hanna Ahlberg som är lärare på Korsängsskolan. Det har varit oerhört inspirerande och lärorikt att delta i tävlingen även om det kräver mycket tid, engagemang och organisation.

– Den största vinsten är engagemanget som eleverna visar. Det är inte så ofta som man under sin lärartid får tvinga eleverna att gå på rast eller att de ska gå hem från skolan för att man själv som vuxen inte har tid att vara kvar. Det är även roligt när eleverna kommer och frågar efter att man ska låsa upp klassrummet för att de ska kunna programmera roboten på sina raster.

Hanna berättar att hon tror att en stor del i elevernas engagemang beror på att det är en väldigt fri tävling som man kan lägga upp på ganska många olika sätt. Eleverna får känna att de kan jobba på det sätt som de själva har lust till och som de tycker är lämpligt. Robotprogrammeringen har tydliga uppgifter och regler men man bestämmer själv vilka uppgifter som man vill lösa.

Forskningsuppgiften och marknadsföringen kan man lägga upp på hur många sätt som helst. Laget kan välja att spela in film, göra prototyp, ha kontakt med företag, söka information på nätet, göra danser och hejarramsor, bygga en fin monter och så vidare. När eleverna känner att de kan bestämma hur de vill genomföra arbetet så blir de mer motiverade. Självklart bidrar tävlingsupplägget till att man vill leverera och göra sitt bästa, alla vill ju vinna!

– Som handledare så har jag två uppdrag som jag upplever som viktigare än allt annat när man deltar i FLL, säger Hanna. Det första är att peppa och uppmuntra när eleverna kör fast och de inte riktigt vet hur de ska gå vidare och det andra är att organisera och ha kontroll över både laget och tävlingen.

Jag rekommenderar er att delta i First Lego League om ni får möjlighet! Det kräver både tid och engagemang, men det ger så mycket tillbaka, säger Hanna