Många skolor och förskolor lagar mat i det egna köket. All mat lagas så långt det är möjligt från grunden.
På 12 av de 13 kommunala skolorna lagas maten i det egna köket. Varje dag serverar vi minst två varmrätter. En av dem är alltid vegetarisk.
All mat lagas så långt det är möjligt från grunden. Det gäller till exempel lasagne, grytor, soppor, såser, gratänger och potatismos. Till varmrätten serveras en stor salladsbuffé, knäckebröd, smörgåsmargarin och mjölk. Vissa skolor bakar också sitt eget bröd.
På de förskolor som lagar egen mat finns en kock som ansvarar för att barnen får goda och näringsriktiga måltider. De övriga förskolorna får lunch transporterad från en skola eller ett äldreboende i närheten.
Du ska ansöka om anpassad kost. Det gäller dig eller ditt barn som är allergisk, eller på grund av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras.
Du ska lämna ansökan till skolköket.
Vegetarisk mat som innehåller mjölk och ägg serveras varje dag på skolorna.
Varje dag erbjuds mat fri från fläskkött. Det brukar vara menyns första alternativ som tillagas utan fläsk.
För dig som önskar halal hänvisar vi till den vanliga menyn med fisk och vegetariska maträtter.
Alla inköp som vi gör för att laga skolmaten är styrd av upphandlingar. Då kan vi ställa krav på matens kvalitet och varifrån den kommer. Kraven i upphandlingen styrs av politiska beslut.
Vi köper kött och chark, fisk, grönsaker, skafferiprodukter och mejeriprodukter från olika företag. Några av de politiska målen handlar om att vi ska ha 25 procent ekologiskt och 75 procent från hållbart fiske. Vi har också krav på ansvarsfull produktion av vissa utvalda produkter, tex palmolja. Ägg ska komma från frigående höns.· Andelen vegetabilier ska öka, till exempel grönsaker, bönor och linser. Våra inköp ska också göras efter säsong för att minska klimatpåverkan.
Vår mat ska vara fria från transfetter och glutamat. Andelen hel- och halvfabrikat ska minska.