Här nedan kan du läsa mer om hur du ansöker, om vårt kösystem och om avgifter. Vi berättar även om öppettider, förskola på obekväm arbetstid, uppsägning, allmän förskola och vad som gäller om barnet behöver ta medicin under sin tid på förskolan.
Du ansöker om plats på vår hemsida i vår e-tjänst. Det krävs inget bank-ID för att kunna lämna en ansökan. Om du inte kan göra ansökan i e-tjänsten, kontakta vårt Kontaktcenter.
E-post till kontaktcenter: kommunen@enkoping.se.
Telefonnummer till kontaktcenter: 0171-62 50 00
Ja, du kan ange högst tre önskemål i ansökan.
Du söker via e-tjänsten på vår hemsida även till fristående enheter. Vi har en gemensam kö i hela Enköpings kommun. Undantag är Uppnäsans förskola och Snäckans montessoriförskola. Dessa två fristående förskolor hanterar sina egna köer och du får kontakta dem om du vill ha ditt barn där.
Din ansökan måste ha kommit in senast fyra månader före önskat startdatum för att vi ska kunna garantera en plats.
Nej. Barn som bor varannan vecka hos sina vårdnadshavare har placering endast på en förskola.
Barn till föräldraledig eller arbetssökande har rätt till plats i förskola eller pedagogisk omsorg max 20 timmar per vecka. Rektorn avgör, utifrån de förutsättningar som finns på förskolan och i samråd med vårdnadshavare, hur närvarotiden ska förläggas.
När ett småsyskon föds har ditt stora barn rätt att vara kvar på sitt gamla schema på förskolan i 30 dagar.
Förskolebuss är en avdelning som förflyttar sig till olika miljöer varje dag och har sin verksamhet där.
Läs mer om mobil förskola – förskolebuss
Ja, det går bra. Du behöver då höra av dig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0171-62 50 00. Om du får plats i en annan kommun är det ändå Enköpings kommuns regler som gäller, och du betalar avgiften till oss. Även uppsägning av platsen görs hos oss.
Barnet kan stå i kö trots att det inte är folkbokfört i Enköpings kommun, men vi erbjuder endast placering om det finns lediga platser. Kommunen är inte skyldig att erbjuda en plats inom garantitiden på fyra månader om barnet bor i en annan kommun. Det finns dock undantag, och det gäller om familjen är på väg att flytta till Enköping och kan visa ett köpe- eller hyreskontrakt. Då får barnet tillgodoräknas garantitid om inflyttningen ska ske inom rimlig tid från det datum då förskoleplats önskas.
Så fort barnet har ett personnummer kan du ställa det i kö. Att du börjar köa tidigt innebär dock inte att du automatiskt har förtur framför andra barn som anmäls senare.
Garantitiden för att få en plats i förskolan är fyra månader. Det betyder att vi är skyldiga att ordna en förskoleplats åt ditt barn inom fyra månader. Garantitiden räknas från det datum då du önskar att ditt barn ska börja förskolan. Ett exempel: Du ställer ditt barn i kö i maj och anmäler att du vill att barnet ska börja förskolan den 15 januari. Då börjar din garantitid att räknas fyra månader före den 15 januari, det vill säga den 15 september. Om flera konkurrerar om samma förskoleplats och vill börja samma datum, är det barnet som bor närmast förskolan som får platsen. Om flera bor lika nära får det äldsta barnet plats först.
Om det inte finns plats för alla sökande till en viss förskola, och flera barn önskar plats samma datum, ska det barn som bor närmast förskolan få platsen. Om flera barn söker till samma datum och bor lika långt från förskolan får det äldsta av barnen plats först.
Vi tillämpar inte syskonförtur. Men vi försöker att placera syskon på samma förskola i den mån det går, så länge det inte påverkar andra barns rätt till plats enligt våra regler.
En del barn kan ha förtur till förskoleplacering. Då ska en utredning göras av barnets behov innan plats erbjuds.
Enköpings kommuns riktlinjer för barnomsorg (pdf, 904 kB)
Nej, du kan inte få veta exakt placering i kön. Nya ansökningar kommer in hela tiden och det finns flera kriterier som ska bedömas när barn placeras. Därför går det inte att säga exakt vilken köplats ditt barn har.
Det finns ingen syskonförtur i våra regler. Vi försöker ändå erbjuda plats på samma förskola så långt det är möjligt, men det får inte påverka andra barns chans att få den förskoleplats som de har rätt till enligt våra regler.
Vi strävar efter att du ska få den förskola du önskar, men det finns ingen garanti för det. Ibland är det väldigt fullt på vissa av våra förskolor. Om det inte finns plats på din önskade förskola inom garantitiden, kommer vi att erbjuda plats på en annan förskola. Tackar du nej till den platsen förlorar du din köplats och måste göra en ny ansökan.
Barn erbjuds plats på förskola enligt turordningsreglerna i kön. Sannolikheten att få en plats beror på hur många barn som står i den aktuella kön, din egen plats i kön samt antal lediga platser som kommer att uppstå på förskolan det datum du önskar plats där.
Turordningsreglerna i förskolekön (pdf, 904 kB)
Ja, du kan söka till tre förskolor. När du söker till flera förskolor får du välja vilken du helst vill ha och vilka som kommer på andra och tredje plats. Om det inte finns plats på de förskolor du har sökt inom garantitiden, kommer vi att erbjuda plats på en annan förskola. Tackar du nej till platsen förlorar du din köplats till samtliga alternativ och måste göra en ny ansökan. Tackar du ja till en plats tas du bort ur kön till de övriga förskolor du hade sökt.
Du kan välja att bara söka plats på en förskola. Om det inte finns plats på den förskolan inom garantitiden, kommer vi att erbjuda plats på en annan förskola. Tackar du nej till den platsen förlorar du din köplats och måste göra en ny ansökan. En del familjer vill bara ha plats på en viss förskola och är beredda att vänta tills det blir en plats ledig där, oavsett om det tar mer än fyra månader. Om du vill göra så måste du meddela oss det i samband med att du ställer ditt barn i kön. Du kan antingen mejla oss på kommunen@enkoping.se eller ringa vårt kontaktcenter på telefonnummer 0171-62 50 00.
Nej, då måste du göra en ny ansökan.
Du ska svara på erbjudandet inom sju veckodagar. Om du tackar ja är platsen din. Om du tackar nej, eller om du inte svarar inom sju veckodagar, tas du bort ur kön. Då måste du göra en ny ansökan om du vill ha förskoleplats.
Ja, det går bra. Då tackar du ja till det erbjudande du har fått, och gör sedan en ny ansökan till den förskola du helst önskar. Då gäller inte garantitiden eftersom ditt barn redan har en förskoleplacering, och du kan få vänta längre tid innan det blir en plats ledig på den förskola du önskar. Störst chans att få plats är till höstterminens start då många barn lämnar förskolan för att börja skolan.
Du får ett meddelande via sms, e-post eller brev hem, beroende på vilken kontaktväg du har angivit när du gjorde din ansökan. Vårt mål är ge dig besked så snabbt som möjligt. Det finns ingen exakt tidpunkt då du kan förvänta dig besked, eftersom trycket i förskolekön varierar. Du är alltid garanterad plats enligt fyramånadersgarantin och vi är skyldiga att ge en plats till det datumet om du bara har sökt i tid. Därför kan du räkna med att återgå till arbete eller studier, men vilken placering du får vet du inte förrän du får beskedet.
Du ska svara på erbjudandet inom sju veckodagar. Om du tackar ja är platsen din. Om du tackar nej, eller om du inte svarar inom sju veckodagar, tas du bort ur kön. Då måste du göra en ny ansökan om du vill ha förskoleplats.
Vid sjukskrivning, förutsatt att det finns arbete i grunden, behåller barnet sin plats på förskolan. Vistelsetiden förändras inte men kan, i samråd med rektorn, ändras till färre timmar per vecka.
Enköpings kommun använder maxtaxa. Det betyder att familjer betalar olika mycket för förskoleplats, och kostnaden utgår från hur mycket ni tjänar i familjen. Tjänar familjen lite pengar blir platsen billigare. Exakt vad maxtaxan innebär och vilka priser som gäller kan du läsa om på enkoping.se. Där finns också en beräkningstjänst där du kan räkna ut hur mycket just din familj ska betala. Gå in på enkoping. se och skriv in orden ”beräkna avgift” i sökrutan. Det är viktigt att veta att avgiften betalas tolv månader om året, även om barnet är ledigt till exempel över sommaren.
Anledningen är att du betalar för ditt barns plats baserat på ditt hushålls inkomster. Om familjen tjänar lite , betalar ni lite. Men om du inte lämnar någon inkomstuppgift kommer du at få betala den högsta avgiften.
Om din inkomst ändras måste du själv uppdatera det i vår e-tjänst. Vi kontrollerar i efterhand hos Skatteverket hur mycket du har tjänat under året. Har du betalar för lite avgift kommer du att behöva batala tillbaka. Har du betalat för mycket får du pengar tillbaka.
Du anmäler din bruttoinkomst via e-tjänsten inkomstförfrågan.
Till e-tjänsten för inkomstförfrågan gällande förskola
Första gången du anmäler din inkomst är när ditt första barn får en placering på förskolan. Därefter är du som vårdnadshavare skyldig att anmäla en inkomstförändring så fort som möjligt till kommunen.
Som hushållets avgiftsgrundande inkomst räknas makes, makas, sambos sammanlagda inkomst oavsett släktskap till barnet. Du ska alltså räkna båda era inkomster även om din partner inte är vårdnadshavare till barnet.
Som inkomst räknas: lön, pension, arbetslöshetsersättning, sjukpenning, sjukersättning, livränta, vårdbidrag, utbildningsbidrag för arbetsmarknadsutbildning (den skattepliktiga delen) och familjehemsersättning (den skattepliktiga delen).
Om du har registrerat fel inkomstuppgift debiteras fel avgift. En gång om året jämför vi hushållens deklarerade inkomster hos skatteverket med de inkomstuppgifter som är registrerade hos utbildningsförvaltningen. Om du har betalat för mycket i avgift kommer du att få en utbetalning. Om du har betalat för lite får du en extra faktura.
Om du inte har registrerat barnets schema debiteras högsta avgift enligt maxtaxa.
Om du har fel schema registrerat debiteras fel avgift.
En gång om året jämför vi hushållens deklarerade inkomster hos skatteverket med de inkomstuppgifter som är registrerade hos utbildningsförvaltningen. Om du har betalat för mycket i avgift kommer du att få en utbetalning. Om du har betalat för lite får du en extra faktura.
Ja, avgiften betalas under årets alla 12 månader. Det innebär att frånvaro på grund av semester, annan ledighet och sjukdom inte berättigar till avgiftsbefrielse. Du kan inte heller säga upp platsen under sommarsemestern för att slippa betala.
Du kan betala lite i taget men hela summan behöver vara betald senast 30 juni 2019. Du får inte fler fakturor utan du anger samma OCR-nummer varje gång du betalar in pengar till den fakturan.
För att avgiften för ditt barns plats i förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem ska bli rätt, jämför utbildningsförvaltningen varje år dina inkomstuppgifter med Skatteverkets uppgifter. Om uppgifterna avviker gör vi en justering. Hushåll som har betalat för låg avgift 2017 kommer att få en extra faktura. Hushåll som har betalat för hög avgift 2017 kommer att få tillbaka pengar.
Läs mer om den årliga inkomstjämförelsen
När ett småsyskon föds har ditt stora barn rätt att vara kvar på sitt gamla schema på förskolan i 30 dagar. Om storasyskonet är under 3 år, kan du välja att låta barnet gå på förskolan max 20 timmar och du betalar avgift för alla timmar. Om storasyskonet är mellan 3 och 5 år har det rätt till 15 timmar allmän förskola, som är avgiftsfri. Du kan ändå välja att låta ditt barn gå upp till 20 timmar och betala för de extra timmarna enligt maxtaxan. Förskolan avgör hur timmarna ska fördelas över veckan.
När barnet går över från förskola eller pedagogisk omsorg till förskoleklass flyttas barnet till fritidshem om du har ansökt om en plats. Avgiften för förskoleplatsen debiteras till och med den 31 juli. Avgiften för fritidshem debiteras från och med den 1 augusti.
De tider som alla kommunala förskolor ska kunna erbjuda verksamhet är 06.30-18.30. Finns det inte behov av de tidigaste eller senaste tiderna kan förskolan öppna senare eller stänga tidigare.
Ja, du är mycket välkommen. Kontakta förskolan för att komma överens om tid för besök. De öppna förskolorna i Enköping ordnar ibland gemensamma besök på olika förskolor för föräldragrupper. Men det går lika bra att själv boka besök på en eller flera förskolor.
Enköpings kommun har valt att erbjuda plats i natt- och helgverksamhet. Det är inget lagkrav att kommunen ska erbjuda detta, och därför gäller inte garantitiden på fyra månader som annars gäller alla förskoleplaceringar. Det betyder att du kan behöva vänta längre på en plats i natt- och helgverksamhet (så kallat nattis). Du söker platsen i e-tjänsten på enkoping.se. Du måste också skicka in ett arbetsgivarintyg som visar att du arbetar obekväma tider. Intyget skickas till: Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, 745 34 Enköping.
Om ditt barn har två vårdnadshavare gäller rätten till nattis bara om båda arbetar obekväma tider. Obekväm arbetstid räknas som tid under vardagar mellan klockan 18:30-06:30, under helger mellan fredag klockan 18:30 till måndag klockan 06:30.
Uppsägning av förskoleplats görs via e-tjänsten.
Till e-tjänsten för uppsägning av förskoleplats
Uppsägningstiden är 30 dagar från och med det datum anmälan inkommer till Enköpings kommun. Om du angivit ett senare datum gäller det datumet som uppsägningstid. Du betalar avgift under hela uppsägningstiden. Barnet får vara på förskolan under den här tiden.
Uppsägningstiden är 30 dagar från och med det datum anmälan inkommer till Enköpings kommun. Om du angivit ett senare datum gäller det datumet som uppsägningstid. Du betalar avgift under hela uppsägningstiden. Barnet får vara på förskolan under den här tiden.
När ditt barn är i åldern 3–5 år erbjuds allmän förskola. Den gäller från och med höstterminen det år som barnet fyller 3 år. Allmän förskola omfattar 525 timmar per år och är avgiftsfri. Det motsvarar femton timmar per vecka. Allmän förskola följer grundskolans läsår.
För barn som behöver plats mer än de timmar som erbjuds i allmän förskola debiteras en avgift för de extra timmarna. Avgiften är beräknad på maxtaxan med en reducering med 22,5 procent.
Du skriver ut en blankett för egenvård och lämnar den till barnets läkare för ifyllnad. Lämna sedan blanketten till personalen i förskolan.
Till blankett för egenvård vid diabetes