Kommunala finska samrådet

Vårt finska samråd är ett forum för samråd och informations­utbyte. Ta del av senaste mötet, nästa mötesdatum och hur du kontaktar oss.

Enköpings kommunala finska samråd är ett forum för samråd och informationsutbyte mellan kommunen och företrädare för den sverigefinska minoriteten i vår kommun. Rådet består av en ordförande och en vice ordförande samt ytterligare fem ledamöter och sju ersättare. Rådet ligger under kommunstyrelsen och får administrativt stöd av kommunledningskontoret.

Datum för nästa sammanträde

Nästa samrådsmöte hålls den 27 maj klockan 17.30–19.30 på Linbanegatan 12.

Kontakta ledamöter

Du kan också mejla oss om du har frågor eller funderingar.

E-post: kfs@enkoping.se

Arbetsordning

1. Uppdrag

Enköpings kommun utgör ett finskt förvaltningsområde enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Enköpings kommunala finska samråd (KFS) är ett forum för samråd och ömsesidigt informationsutbyte mellan Enköpings kommun och företrädare för den sverigefinska minoriteten inom Enköpings kommun.

Samrådsgruppen är ett rådgivande organ, som syftar till att ge den sverigefinska minoriteten i Enköpings kommun möjlighet till inflytande i de frågor som berör dem. Här ingår att bereda frågor om användandet av de ekonomiska resurser som avsatts för minoritetspolitiska åtgärder.

Samrådsgruppen ska verka för en positiv utveckling av Enköpings kommun som finskt förvaltningsområde. Särskilt viktiga att diskutera är frågor som rör förskoleverksamhet, äldreomsorg, ungdomsfrågor samt biblioteks- och annan kulturverksamhet.

2. Uppföljning och rapportering till kommunstyrelsen

KFS:s ordförande återrapporterar till kommunstyrelsen om KFS:s verksamhet och möjlighet att fullgöra sitt uppdrag.

3. Arbetsformer

Samrådsgruppen sammanträder minst fyra gånger per kalenderår. Ordföranden beslutar om sammanträdesdatum per kalenderår, och meddelar övriga ledamöter dessa inför varje kalenderår. Extra sammanträden ska hållas om KFS:s ordförance, vice ordförande eller fler än hälften av KFS:s ledamöter begär det.

4. Ersättning

KFS:s ledamöter och ersättare får arvode för deltagande i sammanträden, i enlighet med kommunens regler för förtroendevalda.

5. Ersättarnas tjänstgöring och närvarorätt

De ersättare som representerar Enköpings kommun tjänstgör enligt den inkallelseordning som fastställts av kommunfullmäktige för kommunens nämnder.

De ersättare som representerar den sverigefinska minoriteten tjänstgör enligt den ordning de valts av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen kan vid valet besluta om en annan tjänstgöringsordning, till exempel personliga ersättare.

Ersättarna kan endast tjänstgöra istället för ledamot i den grupp denne representerar.

Ersättare som inte tjänstgör har rätt att delta i överläggningarna men inte i de ställningstaganden som KFS avger. KFS:s sammanträden är öppna för allmänheten, om inte annat meddelas av KFS.

6. Sammansättning

KFS består av sju ledamöter och sju ersättare. Ledamöter och ersättare beslutas av kommunstyrelsen efter nomineringar av kommunens politiska organisation och den sverigefinska minoriteten.

Nomineringarna sker enligt följande:

Kommunstyrelsen väljer själv tre ledamöter och tre ersättare, vilka ska representera Enköpings kommun. En av ledamöterna ska väljas bland ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott, i första hand ett kommunalråd. Denna ledamot ska även utses till KFS:s ordförande.

I valet av övriga representanter för den politiska organisationen ska kommunstyrelsen sträva efter representation från i första hand skolnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott, samt upplevelsenämndens arbetsutskott.

Fyra ledamöter och fyra ersättare ska nomineras av den sverigefinska minoriteten i Enköpings kommun. Ledamöternas uppdrag är att främja sverigefinnars verksamhet och/eller bevaka att deras rättigheter tillvaratas. För valbarhet krävs att den nominerade är folkbokförd i Enköpings kommun.

Om den sverigefinska minoriteten nominerat fler personer än det finns platser i KFS, ska kommunstyrelsen söka uppnå en jämn representation avseende ålder, kön och geografisk hemvist.

Presidieberedning

Inför varje rådsmöte ska en presidieberedning hållas. Vid presidieberedningen ska ordförande och vice ordförande delta.

6b. Adjungerad i pensionärsrådet

KFS ska nominera en ledamot, som representerar den sverigefinska minoriteten, till adjungerad i kommunens pensionärsråd (KPR). Beslut om adjungerad i KPR fattas slutligt av kommunstyrelsen.

7. Ordföranden

Kommunstyrelsen utser ordförande, rådet väljer självt vice ordförande. Vice ordförande ska väljas bland de ledamöter som representerar den sverigefinska minoriteten.

8. Ersättare för ordföranden och vice ordföranden

Om varken ordföranden eller vice ordföranden kan delta i ett sammanträde eller i en del av det, ska den kommunrepresentant som tjänstgjort längst i samrådsgruppen fullgöra ordförandens uppgifter. Om flera representanter har tjänstgjort lika länge fullgör den äldste ledamoten ordförandens uppgifter.

Om ordföranden på grund av sjukdom eller av något annat skäl inte kan utföra uppdraget för en längre tid får kommunstyrelsen utse en annan ledamot till ersättare för ordföranden. Ersättaren utför alla uppgifter som ingår i ordförandens uppdrag.

9. Mandattid

KFS:s mandatperiod sammanfaller med mandatperioden för kommunstyrelsen.

10. Förhinder

Om ledamot får förhinder att delta i sammanträde, ska ledamoten underrätta sin ersättare.

11. Kallelse

Ordförande ansvarar för att skriftlig kallelse jämte föredragningslista sänds till rådets ledamöter och ersättare senast sex veckodagar före sammanträde. Kallelsen ska innehålla en förteckning över kommunstyrelse- och nämnärenden som berör rådets uppdragsområde.

12. Mötesanteckningar

Vid samrådsgruppens sammanträden ska mötesanteckningar föras på svenska, vilka sedan ska översättas till finska. Av mötesanteckningarna ska det framgå vilka ledamöter, ersättare och eventuellt andra särskilt inbjudna som deltagit i sammanträdet.

Mötesanteckningarna ska justeras av mötesordförande och en justerande ledamot från den sverigefinska minoriteten som utses vid varje sammanträde. Efter justering ska mötesanteckningarna sändas till samtliga ledamöter och ersättare. Sekretariatet ansvarar för att mötesanteckningarna förvaras hos kommunstyrelsen.

13. Kungörelser och tillkännagivanden av föreskrifter med mera

Utdrag från mötesanteckningarna översänds till de nämnder, bolag eller andra, som berörs av KSF:s yttranden.

14. Sekretariat

Kommunledningskontoret ansvarar för samrådsgruppens tjänstemannastöd.

Denna arbetsordning träder i kraft den 16 februari 2016.

Mötesanteckningar

2024-2-26

Mötesanteckningar vid möte med kommunala finska samrådet KFS

  • Tid: Måndag 26 februari 2024 klockan 17.30–19.30
  • Plats: Linbanegatan 12 och Teams

Närvarande

  • Ulrika Ornbrant (C) ordförande, Enköpings kommun
  • Johanna Hongisto Grundström, sverigefinne
  • Isabelle Hongisto Grundström, sverigefinne
  • Heidi Elfving, sverigefinne
  • Sirkka Prittinen, finska föreningen Sampo
  • Rolf Carlsson (S), Enköpings kommun
  • Jouko Vänskä, sverigefinne
  • Ulf Lundgren, sverigefinne
  • Aila Nylund, sverigefinne
  • Tuija Rönnback (NE), Enköpings kommun
  • Eva Emanuelsson (C ), Enköpings kommun
  • Heikki Tiitinen (KD), Enköpings kommun
  • Irma Aalto, samordnare finska förvaltningsområdet

Förhinder

  • Jaana Hemlin, sverigefinne
  • Björn Hellström (L), Enköpings kommun

Mötets öppnande

Ordförande hälsar välkommen till dagens möte och förklarar mötet öppnat.

Val av justerare

Till justerare utses Johanna Hongisto Grundström.

Godkännande av dagordningen

Utskickad dagordning godkänns efter tillägen under övriga frågor.

Föregående mötesanteckningar

Samordnaren redogör svaren på frågorna som lämnades vid senaste mötet.
I mötet med Svenska kyrkan i Enköping angående behovet av en finsktalande präst kom det fram att kyrkan hyr in en präst att hålla i en gudstjänst på finska en gång i månaden och deras tanke är att den finsktalande diakonen kommer att få mer tid att fokusera sig på det finska.

Mötesdeltagarna betonar dock att deras önskan är en finsktalande präst på 50%.
Frågan om brist på skrivtolkar i Region Uppsala har inget svar mottagits från regionen. 

Vid kontakt med Suomitupa och frågan om de skulle vara intresserade av att sälja sina finska varor i Enköping har vi fått ett nekande svar.

Därefter läggs mötesanteckningar från föregående möte till handlingar.

Lägesrapport styrdokument Riktlinjer och mål

Förslaget som presenterades under hösten i samrådet har varit på remiss i förvaltningarna och remissvaren har besvarats av samordnaren.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt därefter att dokumentet måste ännu bearbetas och formas om.

Bidragsansökningar

Studieförbundet Vuxenskolan har beviljats 5000 kronor för Fika på finska samtalsgrupp våren 2024.

Enköpings finska förening Sampo har beviljats 6000 kronor för en familjedag 1 juni 2024.

Ekonomisk redovisning 2023 och budget 2024

Samordnaren presenterar redovisningen för 2023 till Länsstyrelsen samt ett förslag till budget 2024.

Mötet diskuterar den föreslagna allokeringen till förskola, huruvida alla deras kostnader bör täckas av kommunen eller inte. Statsbidraget får användas till merkostnader som uppkommer med anledning av nationella minoriteters rättigheter enligt lagen och mötet diskuterar att den finska verksamheten på Enögla bör fungera även om samrådet skulle nästa år besluta att inte bevilja bidrag. Enöglas nya finsktalande förskolapedagogen berättar för mötesdeltagare om sina planer att utveckla och förnya den finska gruppens aktiviteter. Samordnaren får i uppdrag att göra en uppföljning av hur resursen används.

Mötet beslutar att godkänna det presenterade budgetförslaget. 

Planerade/pågående aktiviteter

Samordnaren berättar om de pågående och redan genomförda aktiviteterna:

  • Seniorträffarna månadens sista torsdag
  • Fika på finska varannan onsdag
  • Rehab-bad, träning på finska varje onsdag
  • Finsk film–Höstlöven som faller sågs av 55 personer
  • Sverigefinnarnas dag konsert på Tingshuset, 22 personer deltog

Mötet diskuterar kommande aktiviteter och konstaterar att kontinuiteten är viktig. Mötet enas om att vi ska satsa mest på finsk film. Det kom även förslag om gemensamma utflykter och dans. 

Nytt i nätverken

Enköpings finska förening Sampo, Svenska kyrkans finska verksamhet, Fika på finska, finska seniorträffar och övriga nätverk

Heidi Elfving föreslår att kommunen, finska föreningen och kyrkan arrangerar Mors dags firande tillsammans även i år.

Övriga frågor

Årets kommande möten bokas till 27 maj, 23 september, 25 november.

Eva Emanuelsson informerar om kommande EU-valet och berättar att valnämnden gärna kommer i kontakt med de finsktalande. Samordnaren har frågat ordförande på finska föreningen om det finns intresse för ett möte och väntar på svar.

Heikki Tiitinen tackar samrådet för äran att bli vald till Enköpings sverigefinska eldsjäl. Han har blivit intervjuad både i Sveriges Radio Finska och i tidningen Ruotsinsuomalainen.

Mötets avslutande

Ordförande avslutar mötet och tackar alla deltagare för givande samtal.

Nästa möte är den 27 maj klockan 17.30.

Justeras: Ulrika Ornbrant, ordförande

Justeras: Johanna Hongisto Grundström, sverigefinne

Justeras: Irma Aalto, samordnare/sekreterare