Din egen beredskap

Samhällets förmåga att hantera oförutsedda störningar och extraordinära händelser ligger till viss del också i individernas och hushållens egen beredskap. Genom att själv vara förberedd minskar din egen sårbarhet.

Kommunen rekommenderar att du ska kunna klara dig själv i tre dygn (72 timmar) om det blir en större kris. Det finns inget som säger att krisen är över efter tre dygn. Planera för så lång tid som just du klarar av. Din beredskap bör handla om både mat, värme och vatten. Ta gärna del av våra checklistor.

Krislådan

En bra start för att klara även oförutsedda händelser är att sätta ihop en krislåda hemma. I krislådan kan du ha de vanligaste apoteksprodukterna, hygienartiklar men också behållare för mat och vatten samt utrustning för att kunna ta emot information och hålla uppe värmen.

Checklista: KrislådanPDF (pdf, 27 kB)

Plan B

Även om du tänkt ut hur du ska klara dig hemma och har en krislåda kan någon i familjen vara borta när krisen kommer. Kanske är du själv på jobbet och kan inte ta dig hem, eller kanske bor en del av familjen på annan ort.

Checklista: Plan BPDF (pdf, 69 kB)

Krisskafferi

Om det är svårt att ta dig till mataffären, eller om det är brist på matprodukter, då är det klokt att vara förberedd genom att ha ett litet förråd hemma. Torrvaror och konserver klarar sig oftast länge och många konserverade produkter går också att äta kalla om du måste.

Glöm inte att planera för just din situation och fundera på om någon i ditt hushåll har allergier eller behov av specialkost.

Checklista: KrisskafferiPDF (pdf, 18 kB)

Saker att ha i bilen

Att vara förberedd på händelser under en bilfärd innebär att också ha packat rätt saker i bilen innan du åker.

Checklista: Saker att ha i bilenPDF (pdf, 71 kB)