Helgjobb inom äldreomsorgen till elever i årskurs 9

Publicerad 2016-08-31

Tillsammans med företaget Ung Omsorg skapar kommunen helgjobb inom äldreomsorgen till ungdomar i årskurs 9.

– Det ger elever möjligheten att prova på vårdyrket, säger utbildningsförvaltningens chef Frank Stoor.

– Vi hoppas att fler ska lockas av yrket.

Företaget Ung Omsorg berättar att personal, anhöriga och ungdomar tycker att de både kan se och höra att de äldre blir gladare när ungdomarna kommer på besök.

De ungdomar som har provat på helgjobbet har fått en positiv bild av att arbeta inom äldreomsorgen. Nästan 40 procent kan tänka sig att fortsätta arbeta inom äldreomsorgen efter gymnasiet.

Jobb på tre äldreboenden

I Enköpings kommun kommer jobb att finnas på äldreboendena Åkersbergsvägen 3, Gläntan och Åsundagården. Ungdomarna ersätter aldrig den ordinarie personalen. De är i stället ett tillskott i äldreomsorgen med "det lilla extra".

– Vi finns snarare till för de äldre som inte har närstående och barnbarn som har möjlighet att hälsa på. Vi blir de äldres kontakt med den unga generationen, säger Ung Omsorg.

Informerar på skolorna

I samband med skolstarten besöker Ung Omsorg kommunens högstadieskolor för att informera elever och studie- och yrkesvägledare om verksamheten och hur de kan söka jobben.

Här är Ung Omsorg

Ung Omsorgs verksamhet skapar mervärden i den sociala omsorgen på äldreboenden. De anställda ungdomarna åker i grupp till äldreboenden några timmar i veckan för att hjälpa de äldre i tillvaron.

De hjälper exempelvis till med att promenera tillsammans med rullstolsburna som inte klarar av det själva, att läsa högt för dem med försämrad syn, att anordna aktiviteter som allsång, sällskapsspel och fikastunder och att göra finmotoriska rörelser.

Tanken är att de äldre trots sina funktionsnedsättningar ska kunna ha en aktiv fritid och att möten skapas över generationsgränserna. Målet är att skapa en social samvaro där de äldre kan berätta om tiden före mobiltelefoner och datorer, och de unga kan ge sin syn på hur livet som ung ser ut i dag.

Läs mer på webbplatsen www.ungomsorg.se.

Två ungdomar fikar med två äldre.