Lärvux

Lärvux är till för dig som har fyllt 20 år, har en utvecklingsstörning eller har fått en hjärnskada senare i livet. Du kan läsa kurser inom träningsskola, grundsärskola eller gymnasiesärskola.

Allmän info om Lärvux

Du kan ansöka till Lärvux om du:

 • vill lära dig mer för att klara dig bättre i samhällslivet
 • vill utveckla dina kunskaper för att klara dig bättre i arbetslivet
 • har ett mål för dina studier
 • har en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada och har fyllt 20 år.

Att studera inom Lärvux

Vi erbjuder dig utbildning med hög kvalitet och som utgår från dina förutsättningar. Tillsammans med studievägledare och lärare gör du en egen studieplanering utifrån dina behov och tidigare kunskaper. Undervisningen sker i små grupper och i lugn takt. Efter avslutad kurs får du betyg eller intyg. Utbildningen kostar ingenting.

Din ekonomi när du studerar

Om du har ersättning från Försäkringskassan är det viktigt att du kontaktar din handläggare och planerar din ekonomi innan du börjar studera.

Om du inte har bidrag eller ersättning, kan du i vissa fall söka ersättning från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Du kan kontakta studievägledare Ulrika Thilén, ulrika.thilen@enkoping.se om du har frågor.

Du kan också få ersättning för förlorad arbetsinkomst, om du tar ledigt från arbetet för att studera. Du ansöker om detta själv. För mer information, ring Specialpedagogiska skolmyndigheten, telefonnummer 010-474 50 00.

Bidrag för vissa studier på Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats

Hur ansöker man till Lärvux?

Du ansöker genom att fylla i ansökan som du hittar här nedan på sidan. Du kan också hämta ansökan och kurskatalog hos vår studievägledare, på Lärvux eller i receptionen på Komvux.

När du har blivit antagen till en kurs blir du kallad till Lärvux. Vi kan även göra delkurser i olika ämnen som passar dina behov och förutsättningar. Om du i ditt dagliga liv har hjälp eller assistans, ta med det stödet i samband med dina lektioner. Du ordnar även dina resor till och från Lärvux själv.

Om du i ditt dagliga liv har hjälp/assistans, behöver du ta med det stödet i samband med dina studietillfällen. Detta är viktigt för dig då Lärvux inte har möjlighet att ge den tjänsten.

Ansök till Lärvux


Kurser inom Träningssärskola

Inom träningsskola finns tre kurser. De handlar om individ och samhälle, natur och miljö samt språk och kommunikation.

Individ och samhälle

För dig som vill utveckla din förmåga att klara din vardag. Lite om innehållet:

 • Vad ska jag äta för att må bra?
 • Jul, påsk och andra högtider.
 • Var ska jag kasta bananskal, glasflaskor, batterier med mera?
 • Hur är en bra kompis?
 • Enköping och platser i närheten.

Natur och miljö

För dig som vill lära dig mer om natur, miljö och hur människokroppen fungerar. Lite om innehållet:

 • Hur fungerar vår kropp?
 • Vad är kärlek?
 • Växter och djur.
 • Sortera lika - olika, stora - små.
 • Enkel matematik.

Språk och kommunikation

För dig som vill utveckla din förmåga att uttrycka dig på olika sätt och att lyssna på andra. Lite om innehållet:

 • Prata och lyssna.
 • Känslor - glad, ledsen, sur, arg.
 • Träna att skriva och läsa ord.
 • Använda dator och surfplatta.


Kurser inom Grundsärskola

Inom grundsärskolan finns många kurser att välja emellan.

Biologi

För dig som är intresserad av natur och miljö, om hur människokroppen fungerar, friskvård och samlevnadsfrågor. Du får även lära dig mer om djur och om vad du kan göra för att må bra.

Biologi och Kemi

Det här är en kurs som handlar om både biologi och kemi. För dig som är intresserad av natur, miljö och människokroppen. Vi laborerar och experimenterar. Vi undersöker olika samband i naturen genom att göra utflykter.

Engelska

För dig som vill kunna förstå och göra dig förstådd på engelska. Vi talar och lyssnar på engelska. Vi läser och skriver enkla engelska texter. Vi lär oss om hur man lever i länder där man talar engelska. Vi lär oss använda lexikon.

Fysik

För dig som är intresserad av att laborera och experimentera och lära dig mer om elektricitet, ljud, ljus och energi. Vi lär oss om olika väderlekar. Varför regnar, snöar och blåser det ibland?

För dig som är nyfiken på planeterna och hur de rör sig runt solen. Vi provar och gör undersökningar i ämnet fysik.

Geografi

För dig som vill läsa om jordens klimat och natur, hur människor lever i olika delar av världen och var olika platser ligger.

Hem- och konsumentkunskap

För dig som vill lära mer om hur man klarar sig självständigt i hemmet. Du får lära dig hur du lagar nyttig mat. Vad pengarna ska räcka till och när du får byta eller ångra något du har köpt.

Historia

För dig som vill lära dig mer om hur människor levde förr i tiden och hur historien påverkar våra liv. Du får läsa om vikingar, kungar, krig, viktiga personer, uppfinningar med mera.

Kemi

För dig som är intresserad av att laborera och experimentera. För dig som vill lära dig mer om skadliga ämen som finns i vår miljö. Vi provar och gör undersökningar i ämnet kemi.

Matematik

För dig som vill bli bättre på att räkna och använda matematik i vardagen. Vi lär oss olika räknesätt, vi väger och mäter, vi arbetar med klockan. Vi använder dator, surfplatta och miniräknare.

Religionskunskap

För dig som vill veta mer om olika religioner och livsskådningar. Vi pratar om regler i samhället. Vad tycker du är rätt och fel? Vad har kristendomen betytt för oss i Sverige?

Samhällskunskap

För dig som är intresserad av samhällsfrågor och vill veta mer om hur samhället fungerar. Du får läsa om partier och politiska val i Sverige, om människors olika värde och om lagar, regler och normer. Vi pratar om ambulans, polis, sjukvård, kommunen med mera.

Svenska

För dig som vill bli bättre på att kommunicera, läsa, skriva och uttrycka dig. Du kan välja att läsa en av dessa delkurser:

 • Tala, lyssna och samtala
 • Läsa och skriva
 • Data och informationssökning
 • Läsa och prata om böcker

Svenska som andraspråk

För dig med ett annat modersmål än svenska. För dig som vill bli bättre på att kommunicera, läsa, skriva och uttrycka dig. Du kan läsa samma delkurser som står under kursen Svenska.

Teknik

För dig som är intresserad av tekniska lösningar i vardagen, hur de fungerar och används. Vi lär oss hur dammsugaren, kaffebryggaren och andra tekniska maskiner fungerar. Vi tränar på att montera och bygga efter instruktioner.

På Skolverkets webbsida finns en lista på alla kurser inom särskild utbildning för vuxna, grundläggande nivå.


Kurser inom Gymnasiesärskola

Inom gymnasiesärskolan finns det många kurser. Här nedan ser du några exempel.

Engelska 1

Vi talar och lyssnar på engelska. Vi tränar på stavning och grammatik.

Friluftsliv

Vi lär oss om friluftsaktiviteter, utrustning och säkerhet. Vi lär oss om allemansrätten. Vi genomför olika friluftsaktiviteter.

Matematik 1

Vi arbetar med huvudräkning, överslagsberäkning och enkla ekvationer. Vad menas med omkrets, area och volym? Vad menas med procent? Hur läser man en tabell och ett diagram?

Samhällskunskap - arbetslivets villkor

Vi pratar om olika yrken. Hur gör man när man söker arbete? Vilka lagar och bestämmelser finns när jag jobbar?

Svenska 1

Vi tränar på att framföra våra tankar och åsikter. Vi gör muntliga presentationer. Vi läser och skriver olika texter.


Vill du läsa någon annan kurs?

På Skolverkets webbsida finns en lista på alla kurser inom särskild utbildning för vuxna, gymnasienivå.

Kontakt

Besöksadress: Korsängsgatan 12
Postadress:
Enköpings kommun, UF Komvux, 745 80 Enköping
Telefon Kontaktcenter: 0171-62 50 00
E-postadress: expedition.komvux@enkoping.se
Frånvaro Komvux: franvaro.komvux@enkoping.se
Frånvarotelefonsvarare: 0171-62 54 04