FÖR FAMILJEN

Idé­trädgårdar i Enköping

Se kreatörernas trädgårds­visioner och ta del av små trädgårdar skapade ur stor fantasi.

Idéträdgårdar längs med Åpromenaden

Åpromenaden är en promenadsträcka längs med Enköpingsån. Längs med promenaden har olika parkmiljöer skapats.

Här kan du strosa förbi Syrénparken med många spännande syrénsorter i ljuva lila nyanser, genom Körsbärsdalen som blommar rosa tidigt på våren, vidare genom den unika Valnötslunden och förbi alla fantastiska idéträdgårdar. Längs med sträckan finns också spännande konstverk i betong och järn.

Det finns många idéträdgårdar skapade av en stor spännvidd av kreatörer. Du hittar verk av världskända designers som Piet Oudolf och Noel Kingsbury, men även lokala plantskolor, skolor och föreningar. Här finns också Yrkeshögskolans trädgårdsmästarstudenters idéträdgårdar med nytt tema varje år, som alltid är kreativa, spännande och omsorgsfullt skapade.

Årets tema 2023

Varje år planerar och genomför trädgårdsmästareleverna sina trädgårdsvisioner på bestämda teman.

Årets tema är ”Låt oss fira” och trädgårdarna är dels en hyllning till firandet av livets skeenden, dels till utbildningens 20-års jubileum.

Idéträdgårdarna 2023 är en blomstrande upplevelse som varsamt leder dig genom fem magiska uterum som alla tolkar temat ”Låt oss fira”:

  • Kärlek
  • Naturen
  • Friheten
  • Mångfalden
  • Det nya livet

Ett smakprov av alla dessa trädgårdar går att se på torget i form av lådplanteringar, som ska syfta till att locka besökare ner till Drömparken.
Trädgårdarna invigdes 21 juni 2023 och trädgårdarna går att besöka fram till november.

Hitta till åpromenaden och idéträdgårdarna på karta

Konstrunda på samma promenad

Längs samma promenad kan du också upptäcka några av Enköpings kommuns offentliga konstverk. Du kan se dem året runt, dygnet runt och i alla väder.

Läs mer om konstrundan vid Åpromenaden