Spendera en dag i Enköping

Här finns det mycket att se och göra, både för den energiska upptäckaren och den lugna livsnjutaren.

Foto: Thomas Henrikson

Skräddarsy den perfekta dagen för dig!

Är du på besök i Enköping och vill få en känsla för småstadslivet? Här finns många möjligheter till en aktiv dag full av intryck. På denna sida finns några tips för dig som letar efter saker att göra och uppleva i Sveriges närmaste stad.

Sugen på schysst mat?

I staden finns olika alternativ. I centrum finns restauranger kring Stora torget och på Kungsgatan som under sommaren är gågata. Har du strosat ner till Drömparken finns det där ibland en food truck. I närheten ligger också hamnen där det finns både fik och restaurang. Är du bilburen är tipset att åka och handla i någon av de många gårdsbutikerna som finns på landsbygden runt Enköping.

Se alla restauranger i Enköping i besökskartan

Foto på tre personer som sitter vid ett bord och pratar. De är på en restaurang.

Foto: Per Groth

Är du badsugen?

Om solen skiner kan du svalka dig i Bresse (Bredsand) strax utanför stan. Om vädret inte tillåter kan du alltid upptäcka stadens familjebad Pepparrotsbadet.

Läs mer om alla badhus och utomhusbad i Enköping på Enköpings kommuns webbplats

Foto på Bredsandsbadet. På bilden syns folk som solar och badar.

Foto: Thomas Henrikson

Vill du fika?

I centrala Enköping finns flera mysiga kaféer där du kan pusta ut med kaffe och välförtjänta godsaker. Vill du inte sitta still kan du köpa en kaffe eller glass från någon av Enköpings kaféer och promenera ner till den lilla hamnen som bara ligger ett stenkast bort från torget.

Se alla fik i Enköping i besökskartan

Foto på kaffekoppar och fikabröd.

Foto: Jana Pexels

Vill du vandra?

Köp med dig picknickmat och vandra Torslundaslingan. 7,5 kilometer i sköna omgivningar med en hel del höjdskillnader. Det är en rundslinga som anknyter till Upplandsleden och vandringen går på stigar, åkervägar och en kort sträcka på landsväg.

Se alla naturområden och naturresarvat på karta

Foto på en skylt och en stig i Hjälstavikens naturreservat.

Foto: Thomas Henrikson

Gillar du historia?

Besök stadens museum som är beläget i det gamla rådhuset och som byggdes redan 1783. Det är ett kommunalt museum som visar utställningar om traktens och stadens historia från stenålder fram till idag.

Besök Enköpings museums webbplats

Foto på Enköpings museum utifrån.

Foto: Enköpings kommun

Vara nära naturen?

Hemsta hagar ligger bara ett par kilometer utanför stan och bjuder på spännande hällristningar från bronsåldern. Ännu närmare, på promenadavstånd från centrum ligger naturområdet Gröngarn. Här finner du en vacker plats som bjuder in till sköna avslappnade promenader på skogstig eller längs med spången. Stanna gärna till vid Himlabacken och njut av utsikten över Dyarna. Perfekt för en picknick.

Se Gröngarn och Dyarna på karta

Foto på vandringsskyltar i skogen.

Foto: Thomas Henrikson

Är du helt utpumpad?

Vila fötterna på parktåget som tar dig runt till de flesta av stadens parker eller sätt dig längs ån och njut av den blomstrande naturen.

Läs mer om alla parker på Enköpings kommuns webbplats

Foto på människor som går i en park. Blommor i förgrunden.

Foto: Emma Davidsson

Glöm inte att upptäcka landsbygden

Med utgångspunkt i Enköpings landsbygd utvecklas destinationen Fjärdhundraland som samlar utflyktsmål centrerade kring äkta mat tillsammans med kultur- och naturupplevelser. Här är det lätt att göra en utflykt med maten i centrum. Det finns många gårdsbutiker, självplock och kaféer där du köper färska varor direkt från gården.

Läs mer om mat och dryck i Fjärdhundraland

Foto på personer som sitter och fikar utanför Landsberga gårdsbutik.

Foto: Fjärdhundraland