Picknick i Enköping

Vi har många platser som är perfekta för en mysig picknick med dem du gillar mest.

Åk ut på en härlig picknick med hela familjen

En måltid i det fria. Kan det bli bättre? Kanske om platsen är extra fin. I Enköping finns många platser perfekta för en picknick.

Åpromenaden

Ta en promenad längs med Åpromenaden. Njut av alla olika parker och planteringar längs med ån. Titta in i idéträdgårdarna och kika på konstverken som är utplacerade längs med promenaden. Har du packat picknickkorgen kan du antingen slå dig ner vid någon av bänkarna som finns i området eller veckla ut filten på någon gräsmatta.

Foto på en person som cyklar längs Åpromenaden.

Foto: Thomas Henrikson

Klosterparken

Vid hamnen ligger Klosterparken, en avslappnad oas nära centrum. Lekplats, klosterruin och hamnmagasinen är några saker som finns nära till hands före eller efter picknicken på gräset i parken.

Kyrkåsen och Skolparken

Gå på en promenad genom Skolparken, en sekelskiftespark av engelsk karaktär med stora böljande gräsytor och många slags träd och buskar. Här hittar du bland annat blodbok, flikbok, trädhassel, traslind, junimagnolior och näsduksträd. I den norra delen av parken finns en Azaleadal. Här finns Azaleor med färgnyanser i klart rosa, gult och orange. Azaleornas blomning kan du njuta av från maj till mitten av juni.

Parken ligger i sluttningen på Kyrkåsens norra sida. Här möts park och natur. Det var till kyrkåsen som doktor Westerlund ordinerade sina patienter att gå ett visst antal steg på bland annat Dygdens stig (på Westerlundska gårdens museum får du veta mer om Enköpingsdoktorn och hans okonventionella metoder för att behandla psykiska besvär). Kyrkåsen med omgivningar fungerar idag som ett viktigt närströvområde med en mängd trevliga stigar.

Gröngarn

På nära avstånd från centrum i Enköping ligger Gröngarnåsen. Här finner du en vacker plats som inbjuder till sköna avslappnade promenader på skogstig eller längs med spången. Stanna gärna till vid Himlabacken och njut av utsikten över Dyarna. Från samma plats blommar backsipporna på våren. Om du går slingan runt Gröngarn har du ungefär en 3 kilometer lång promenad framför dig. Passa också på att besöka fågeltornet. Du hittar tornet i södra änden av Dyarna.

Picknick och bad

Vill du ta din picknick till nästa nivå. Addera bad. Närmast från centrum är Bredsand där det finns stränder och hopptorn. Tar du cykeln är det en tur på fem kilometer. Det finns grillplatser och stora grönytor beroende på vad för sorts picknick du vill avnjuta.

Lite längre från Enköping, tre mil sydost om staden, ligger naturreservatet Härjarö. I sydvästra delen av Härjarö finns Blåhäll. Det är ett naturbad med stora gräsytor, liten strand, badbrygga, toalett och grillplats. Från badplatsen går en asfalterad gångväg längs strandlinjen. Parkering finns alldeles intill.

I närheten av Blåhäll finns också naturbadet Äppelnäsgrund. Badet ligger i nordöstra delen av Härjarö naturreservat. Där finns en liten sandstrand, gräsytor för lek och picknick och en grillplats. Från parkeringen går du 800 meter längs en stig genom skogen för att komma fram till badet.

Foto på människor som badar i Bredsandsbadet.

Foto: Thomas Henrikson

Hjälstaviken

Hjälstaviken är ett omtyckt och vackert utflyktsmål som lockar många besökare med sitt spännande fågelliv och fina natur. VIll du komma nära fågellivet ska du bege dig till något av Hjälstavikens fågeltorn tidigt en morgon. På vår och höst är det flest fåglar. Ett annat sätt att spana på fågellivet är att ta sig till gömslet som ligger vid Hjälstavikens utlopp i sydöstra hörnet.

Lockar en promenad genom lummig lövskog är tipset att utgå från Stora Parnassen som ligger i södra delen av Hjälstaviken. Det går också att bege sig ut på en vandring runt hela Hjälstaviken. En promenad på ungefär 8 kilometer som sträcker sig förbi Parnassen, gömslet och utsiktsplatsen Kvarnberget, grillplatsen i norra delen och fågeltornet.

Foto på en skylt vid Hjälstaviken.

Foto: Thomas Henrikson

Vånsjöåsen

Du hittar Vånsjöåsen nio kilometer norr om Enköping utefter Torstunavägen. Väl framme finns den mysiga, picknickvänliga Vånsjöåsen. Vandra upp till krönet på åsen och spana ut över det gravfält där det finns 5o synliga gravar. Vrider du blicken kan du vila i utsikten över odlingslandskapet och den lilla Gallbäcken. På våren kan du få se den vackra och fridlysta backsippan som brukar blomma där. Vill du förlänga utflykten kan du vandra vidare på Upplandsleden, där finns en slinga på 7 kilometer som går längs småvägar och sedan tillbaka till åsen.

Drömparken

En given kandidat för en trevlig fikastund. Drömparken är Enköpings mest kända park, skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn av att den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Njut av parkens kraftfulla former och starka kontraster. Formerna finns tydligt i de höga cylinderformade bokhäckarna och höga perenner ger finstämnda mönster, rytmer och färger. Perennernas variation under säsongen är ett av parkens kännetecken, men också lökväxter i olika former som skapar karaktär innan perennerna har tagit över.

Vattenparken

Vattenparken vid Korsängen är ett naturområde som kombinerar nytta med nöje. Parken renar stora delar av Enköpings regnvatten innan det släpps ut i Mälaren. Området fungerar också som ett friluftsområde och en plats för fåglar att leva på. En utmärkt plats för att avnjuta en kopp kaffe eller te.