Enköpings museum

Nyfiken på Enköping? Följ oss ända tillbaka till stenåldern och se hur staden utvecklats.

Foto: Thomas Henrikson

Enköpings museum - en resa genom tiden

I det gamla rådhuset som byggdes redan 1783 hittar du Enköpings museum. I museets entré finner du Enköpings turistbyrå som har samma öppettider som museet.

Museet berättar om kommunens kulturhistoria från stenålder till nästan nutid. Vid sidan av permanenta utställningar visas tillfälliga utställningar på olika teman. Museet arbetar också med kulturhistorisk rådgivning åt kommunen och allmänheten och har täta kontakter med förskola, skola och föreningar.

Museet tar ibland emot föremål från allmänheten. Kontakta alltid museet för diskussion om eventuell överlämning av föremål. De föremål som Enköpings museum tar emot ska ha tydlig koppling till Enköpingstrakten och att föremålen inte redan finns i samlingarna.

Foto på en utställning på museet.

Foto: Thomas Henrikson

Husets historia

Museet är inrymt i en byggnad från 1783 som byggdes som köpmangård och bostad av handlanden Nils Svensson Stahre. Efter stadsbranden 1799 blev huset rådhus. Senare har det även varit polisstation.

Sedan 1908 har Sydvästra Upplands kulturhistoriska förening arbetat för att lyfta fram Enköpingstraktens historia. Föreningen samlade föremål och visade upp dem i lokaler på Tullgatan 16, i det som brukar kallas gamla sparbankshuset. Under 1980-talet beslutades det att kommunen skulle öppna ett kommunalt museum och överta samlingarna från föreningen. 1985 påbörjades arbetet att bygga om det gamla rådhuset och bygga upp utställningar och i december 1987 öppnade Enköpings museum med utställningar i tre våningar.

Tillgänglighet

Alla våningar i huset nås med hiss. En mindre del av översta våningens utställningar nås via tre trappsteg. Det finns en handikapptoalett med skötbord i entréplan.

Digitalt museum

Enköpings museum har över 3 000 objekt på webbplatsen Digitalt museum. Föremål och foton ur museets samlingar kan du se när du besöker den externa webbplatsen Digitalt museum.

Besök Digitalt museums webbplats

Besök Enköpings museums webbplats