Verksamhetsstöd

Syftet med verksamhetsstödet är att bidra till föreningens långsiktiga och löpande verksamhet. 

Det frivilliga ideella arbetet ska vara grunden i verksamheten. Stödet ska gå till aktiva och hållbara föreningar.  

Särskilda krav

  • Stödet är retroaktivt och ska fördelas utifrån föregående kalenderårs verksamhet.
  • Målgruppen barn och unga samt äldre ska premieras i fördelning av bidrag.
  • Föreningar med barn- och ungdomsverksamhet ska kunna redogöra för hur de inkluderat barn och unga i verksamheten.

Aktiv förening

En aktiv förening erbjuder aktiviteter och har verksamhet som kommer föreningens medlemmar och andra till nytta. Bidrag fördelas utifrån antalet aktiviteter respektive antal personer som deltar på föreningens aktiviteter.

Krav för att räknas som aktivitet:

  • En aktivitet är ett tillfälle där minst tre personer under minst 45 minuter träffas i någon form. Det måste även finnas en ansvarig person för aktiviteten.
  • Om aktiviteten genomförs i ett fysiskt rum eller i ett digitalt nätverk spelar ingen roll.
  • Aktiviteten ska vara en del av föreningens löpande verksamhet och ska därför ägas och drivas av föreningen.

Aktiviteten får inte vara en del av en aktivitet som genomförs på uppdrag av annan uppdragsgivare. Exempelvis att ett företag eller en annan organisation ger en förening ersättning för att utföra en tjänst.

Aktiviteten ska ej vara helt finansierad av deltagaravgifter eller andra bidrag.

Krav för att räknas som deltagare och deltagartillfälle:

  • När en person deltar i någon av föreningens aktiviteter enligt definitionen ovan räknas detta som ett deltagartillfälle.
  • När en person är aktiv och har ett uttalat uppdrag i ovan nämnda aktiviteter exempelvis planering och genomförande såsom träningstillfällen, möten, workshopsdeltagande räknas detta som ett deltagartillfälle.
  • Personen behöver ej vara medlem för att deltagandet ska räknas som ett deltagartillfälle.
  • Om en person exempelvis har varit med på föreningens aktiviteter tre gånger en vecka redovisas det som tre deltagartillfällen.

De personer som är publik vid arrangemang, föreläsning, tävling och liknande räknas inte som deltagare. Besökare vid besöksmål, utställningar och liknande räknas inte.

Hållbar förening

En hållbar förening är aktiv och har en stabil organisation som följer gällande lagar och regler. En hållbar förening har god ekonomisk hushållning, relevant kunskap och kompetens för att driva föreningen och inkluderar sina medlemmar i beslut. Föreningar med ett beslutat dokument eller en formulering i del av dokument, som ger tydligt uttryck för föreningens ställningstagande inom något av nedan områden, erhåller ett högre verksamhetsstöd.

  • Barn och ungdomsverksamhet - Föreningar med barn- och ungdomsverksamhet ska vidta åtgärder och kunna redogöra för hur de inkluderat barn och unga i verksamheten.
  • Demokrati och inflytande - Föreningen vidtar åtgärder som förbättrar förutsättningarna för medlemmars rätt att påverka och ha inflytande i föreningen. Exempelvis genom paragraf i stadgarna som beskriver hur man kan få inflytande i föreningen.
  • Inkludering – Föreningen vidtar åtgärder som gör det möjligt för personer att delta på jämlika villkor. Exempelvis genom en tydlig avsiktsförklaring i stadgarna eller annat styrdokument för hur man ska arbeta med den målgruppen föreningen finns till för.
  • Miljö och hållbarhet – Föreningen vidtar åtgärder för att driva föreningens verksamhet på ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.
  • Trygghet och säkerhet – Föreningen vidtar åtgärder för att göra verksamheten mer trygg och säker. Exempelvis genom trafikpolicy, alkohol och drogpolicy eller andra styrdokument som tydligt berättar hur föreningen arbetar med att skapa en trygg och säker förening.

Bedömning och fördelning

Ansvarig handläggare genomför stickprovskontroller och bedöma rimligheten i de ansökningar som skickas in.

Aktiv förening

Föreningen ska i ansökan ange antal aktiviteter som genomförts under föregående kalenderår. Föreningen ska även ange antal deltagartillfällen för samma period. I ansökan ska det även förtydligas hur många av de angivna deltagarna som var 25 år och yngre samt 65 år och äldre.

Föreningen ska inte skicka in aktivitets- och deltagarlistor, men ska ha dessa till hands om det efterfrågas. Deltagare som ej är medlemmar ska kunna redovisas vid namn.

Hållbar förening

Bedömning av föreningens styrdokument genomförs i samband med att föreningen blir bidragsberättigad samt när föreningen aviserar att de har nya styrdokument som kan påverka bedömningen. Det ska finnas ett beslutat dokument eller en formulering i del av dokument som ger tydligt uttryck för föreningens ställningstagande i något av de angivna områdena. Exempelvis stadgar, policydokument eller riktlinjer antagna av årsmötet. Det innebär att föreningen kan få upp till 5 procent mer i bidrag det vill säga 1 procent per prioriterat område.

Bidragsnivå för varje enskild del i verksamhetsstödet avgörs av politikens beslutade budget för gällande kalenderår. 

Fördelning 2025:

  • 48 kr/aktivitet
  • 3 kr/deltagartillfälle 25 år och yngre
  • 1 kr/deltagartillfälle 26–64 år
  • 3 kr/deltagartillfälle 65 år och äldre
  • 0–5 % hållbar förening

Procentsatserna läggs på den totala summan av ovan bidragsgrundande information föreningen är berättigad till.

Ansökan

Bidragsberättigade föreningar söker verksamhetsstöd via sitt konto på Rbok.

Ansökningsplan

Aktuella datum för ansökan om årligt verksamhetsstöd:

  • Ansökan är öppen 15 januari–1 mars. Beslut och utbetalning sker 27 april

Sökande måste var beredd på att komplettera sin ansökan under handläggningstiden.

Relaterade sidor