Laga mat över öppen eld
Laga mat på stekhäll med oss! Här nedan hittar du material som förbereder dig och din klass inför vår utedag tillsammans.
Laga mat på stekhäll
Att få laga sin egen mat över öppen eld är en upplevelse för alla. Ingen mat smakar så bra som när man får vara ute och tillsammans med sina kompisar fixa en egen måltid ute.
Naturskolan ser till att det blir möjligt för din grupp att laga sin egen mat över öppen eld. Vi har all utrustning som krävs för matlagning ute.
Det du som lärare behöver göra är att välja ett av våra recept, skaffa ingredienser till maten och förbereda eleverna på vad de ska göra ute i fält. Ingredienser kan du som lärare beställa hos din matbespisning om du är ute i god tid.
Du förbereder eleverna genom att ni innan utedagen tittar igenom våra instruktionsfilmer om matlagning ute. Det är mycket som ska klaffa om allt ska fungera bra under matlagningen, så det är av största vikt att eleverna har en viss förförståelse innan vi träffas. Det får de genom att ni tillsammans tittar på filmerna och efter varje del reflekterar kring vad som förväntas av eleverna under arbetet.
När ni nu är väl förberedda är ni välkomna ut och laga mat med Naturskolan.
Låt eleverna planera maten och få hemkunskap på köpet
De lite äldre eleverna som har hemkunskap kan träna på att förbereda matlagning i skolan och sedan genomföra matlagningen ute i skogen. Förberedelserna blir som ett mindre arbetsområde för eleverna.
Eleverna delas in i grupper om 5-7 elever, dock max 5 grupper. Dessa förbereder utedagen genom att lägga meny och planerar inköp av mat. Ingredienserna tar ni sedan med er från skolan, ut i skogen. Eleverna behöver också skriva listor på vilket material som de kommer att behöva.
Obs! Naturskolan tar med den matlagningsutrustning som ni önskar minus personliga saker som matlåda, kåsa och bestick. Elevernas mat ska gå att laga på en stekhäll.
Ni kan använda recepten här på vår webbsida eller helt egna recept. Det kan underlätta om ni bestämmer en huvudingrediens, till exempel färs eller förstekt kyckling, som eleverna får utgå ifrån. Det är roligt att lyckas så var lite noga med att granska deras idéer, vill de äta tex pasta, föreslå att de ska ta med förkokt sådan osv.
En fördjupning av det här upplägget finns i temat "skogens mat".
Se filmer innan utedagen
Att förbereda eldstaden
Att såga och hugga ved
Att förbereda matlagningen
Att tända elden
Att laga maten
Att diska och städa undan
Checklista - laga mat ute
Före matlagning
- Gör en eldstad: gräv bort översta lagret på marken, samla stenar och lägg runt eldplåten, hämta vatten i hinken.
- Såga upp meterveden i 4-5 bitar.
- Klyv veden till smalare bitar (stå på knä, båda händer håller i yxan, du får bara såga och hugga när en vuxen är med).
- Ta fram och förbered ingredienser till maten, skär upp i mindre bitar.
- Sätt ihop stekhällen med de tre benen, använd handskar.
Under matlagning
- Gör upp en eld och woka maten på stekhällen.
- Ta bortstekhällen från elden när maten är klar, använd handskar.
- Ställ plåtburken med diskvatten i elden.
Efter matlagning
- Diska stekhällen: töm stekhällen från matrester och ställ tillbaka på elden med lite vatten, skrapa botten ren med stekspaden, töm av vattnet och torka torrt och rent med flera tidningspapper
- Diska bunkar, skärbrädor, köksknivar, stekspadar: häll upp varmt diskvatten i diskbaljan, tillsätt några droppar diskmedel, diska allt och skölj och torka med hushållspapper
- Återställ efter eldningen: låt veden brinna ut, använd handskar och vicka ut askan i er stenring, häll på rikligt med vatten tills marken känns kall, sprid ut stenarna i naturen, lägg tillbaka mossa etc. på marken/eldplatsen
- Plocka upp allt skräp och släng i sopsäcken, skruva av benen på stekhällen, använd handskar, lägg tillbaka stekhällen i påsen och benen i konservburken, samla ihop gruppens utrustning.